BannerFans.com Sports Videos Our site is at APN Greece Directory Create your own banner at mybannermaker.com! 'Create create your own banner at mybannermaker.com!

22 Αυγ 2009

Superleague... στη σέντρα

Το ημερολόγιο δείχνει Σάββατο 22 Αυγούστου και για την πλειονότητα της ποδοσφαιρικής Ευρώπης μπορεί να μην σημαίνει πραγματικά τίποτα, όμως για τον μικρόκοσμο της Ελλάδας σημαίνει αρκετά, καθώς βρισκόμαστε στη σέντρα ενός ακόμη πρωταθλήματος Superleague. Το BETBOMB θα σας παρουσιάσει ένα αφιέρωμα στις 16 ομάδες που θα συμμετάσχουν στο φετινό πρωτάθλημα και θα κάνει τις πρώτες αναλύσεις για τη χρονιά που έρχεται, η οποία αναμένεται αρκετά "διαφορετική", καθώς δεν αποκλείεται να δούμε μέχρι και play-out μεταξύ των ομάδων που θα τερματίσουν στην 13η και τη 14η θέση της βαθμολογίας με αντιπάλους την 3η και την 4η της Β' Εθνικής κατηγορίας. Αναμφίβολα οι ομάδες που θα καταφέρουν και φέτος να δώσουν το "στίγμα" τους στο πρωτάθλημα, δεν αναμένεται να είναι περισσότερες από 5-6, με τις υπόλοιπες να έχουν ρόλο κομπάρσου και να αναλώνονται στα εβδομαδιαία "μαγειρέματα" για να καταφέρουν να σώσουν την παρτίδα. Πάμε λοιπόν να εξετάσουμε μαζί τους 16 φετινούς μονομάχους της Σούπερ Λίγκα...


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Ξεκινάει με αβαντάζ

Μπορεί πέρυσι να κατέκτησε ακόμη ένα πρωτάθλημα, όμως ο αποκλεισμός από τους ομίλους του CL ήταν καταστροφικός για τους "ερυθρόλευκους", οι οποίοι φέτος τουλάχιστον θα βουτήξουν στο "μέλι"... Υποτυπώδεις για ευρωπαϊκή διάκριση, αλλά ουσιαστικές για το ελληνικό πρωτάθλημα οι μεταγραφικές κινήσεις, ενώ στον πάγκο κάθεται πλέον ο Τιμούρ Κετσπάγια μετά τη διαφωνία Κόκκαλη-Βαλβέρδε στον σχεδιασμό της νέας χρονιάς. Ξεχώρισε η απόκτηση του Μέλμπεργκ από τη Γιουβέντους, όλες οι υπόλοιπες κινήσεις χαρακτηρίζονται "φτηνές". Δύσκολα θα αμφισβητηθούν γι' ακόμη μια σεζόν τα πρωτεία του Ολυμπιακού, παρά τις δεδομένες αδυναμίες στο "ερυθρόλευκο" ρόστερ που ακόμα αναζητείται ο αντί-Τζόλε.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: Ιστορία μου, αμαρτία μου

Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, ο Παναθηναϊκός ξεκινάει με ένα δεδομένο ντεσαβαντάζ την προσπάθεια για κατάκτηση του πρωταθλήματος. Δεν είναι άλλο φυσικά από την άμυνα του, όπου οι διοικούντες του... αρνούνται πεισματικά να δώσουν χρήματα για να την ενισχύσουν ουσιαστικά. Στο μεταγραφικό "παζάρι" ξεχώρισε φυσικά η απόκτηση των Σισέ, Λέτο, Κατσουράνη, αλλά η άμυνα δείχνει να "μπάζει" από παντού. Δεδομένα μένει εκτός των χρυσοφόρων ομίλων του CL, αλλά αυτό δεν φαίνεται να είναι πρόβλημα. Έχει τα... περισσότερα φόντα για την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα, αλλά με αυτή την αμυντική γραμμή δύσκολα θα τα καταφέρει για ακόμη μια φορά.

ΑΕΚ: Δυσαρέσκειας το ανάγνωσμα

Έψαχνε όλο το καλοκαίρι υποψήφιους αγοραστές για τον Τζιμπούρ, όμως τελικά "έχασε" τον Κυργιάκο που κατέληξε στη Λίβερπουλ, ενώ μερικές μέρες νωρίτερα έκανε δηλώσεις που παρέπεμπαν σε ηγέτη. Οι μεταγραφές της θα ταίριαζαν περισσότερο σε ομάδα επιπέδου Πανιωνίου κι όμως έγιναν από την ΑΕΚ... Αναλώθηκε όλο το καλοκαίρι σε μεταγραφικά σίριαλ για την απόκτηση παικτών, σε θέσεις όπου πρακτικά δεν χρειαζόταν ενίσχυση. Μοναδική ουσιαστική ίσως κίνηση η απόκτηση του Αραούχο που είχε ένα γεμάτο πρωτάθλημα με τη φανέλα της Ουρακάν. Αν δεν υπάρξει φέτος το γνωστό "σπρώξιμο" από εξωγενείς παράγοντες, αυτή η ΑΕΚ κινδυνεύει άμεσα να βρεθεί εκτός τριάδας.

ΠΑΟΚ: Με... φόρα από πέρυσι

Στην περσινή δοκιμασμένη συνταγή θα αποτανθεί και φέτος ο ΠΑΟΚ που θα συνεχίσει το αμυντικό προφίλ, προκειμένου να "κλέψει" βαθμούς εντός κι εκτός έδρας. Ζητούμενο πάντως είναι φέτος η βοήθεια από τον πάγκο, καθώς η τακτική αυτή έχει γίνει απολύτως προβλέψιμη. Το ξεκίνημα στη σεζόν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ιδανικό, ενώ σε περίπτωση αποκλεισμού από τους ομίλους του Europa League ίσως υπάρξει πρόβλημα στην ψυχολογία των παικτών. Το "πρόβλημα" στις σχέσεις Σάντος-Κονσεϊσάο πρέπει να επιλυθεί άμεσα, όπως φυσικά και το πρόβλημα στη νοοτροπία του Πορτογάλου τεχνικού που πέρυσι κέρδισε μόλις ένα ντέρμπι, αυτό με τον Ολυμπιακό για το κύπελλο στην Τούμπα.

ΑΕΛ: Έτσι δεν πάει πουθενά

Με μια εξαιρετική, αλλά και "περίεργη" πορεία στο περσινό δεύτερο μισό της σεζόν κατάφερε να εξασφαλίσει το εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, αλλά κατάφερε να το "σκίσει" από νωρίς γνωρίζοντας τον αποκλεισμό από την τυχάρπαστη KR Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. Ο μεταγραφικός σχεδιασμός μπορεί να χαρακτηριστεί ανύπαρκτος, καθώς ακόμη αναζητείται ο επιθετικός που θα στελεχώσει την ομάδα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αντικαταστάθηκαν οι αποχωρήσαντες Φωτάκης, Σαρμιέντο, Ζουράφσκι, Πάρα. Με βάση την κατάσταση στους "βυσσινί" δεν θα φανεί παράξενο αν βρεθεί στα μέσα του πρωταθλήματος, προ του φάσματος του υποβιβασμού.

ΑΡΗΣ: Το πάθημα, μάθημα

Την περσινή τραγική σεζόν θέλει να διαγράψει φέτος ο Άρης που κινήθηκε γρήγορα στο μεταγραφικό "παζάρι" και απέκτησε ποδοσφαιριστές σε θέσεις που αναζητούσε ενίσχυση. Δεδομένα βελτιωμένο το ρόστερ σε σχέση με την περσινή υποτονική σεζόν, αλλά ερωτηματικό δεν παύει να αποτελεί η διαχείριση του από τον Βραζιλιάνο τεχνικό Ιομάρ Μαζίνιο. Σε περίπτωση που καταφέρει να "μπολιάσει" τους Λατίνους, οι "κιτρινόμαυροι" δικαίως μπορούν να κάνουν βλέψεις για εξαιρετικό πρωτάθλημα, καθώς έχουν θεωρητικά τουλάχιστον εξαιρετικές λύσεις για κάθε θέση της ενδεκάδας.

SKODA ΞΑΝΘΗ: Άλλη μια χρονιά στη μετριότητα

Την γρήγορη παραμονή στην κατηγορία θα επιδιώξει φέτος η SKODA Ξάνθη που δεν έχει να επιδείξει τίποτα το ιδιαίτερο στην καλοκαιρινή περίοδο των μεταγραφών, όπου ουσιαστικά περισσότερο αποδυναμώθηκε με τη φυγή Ζουέλα παρά ενισχύθηκε. Γι' ακόμη μια σεζόν οι μεταγραφές των Ακριτών θυμίζουν περισσότερο Football Manager, παρά σχεδιασμό σοβαρής ποδοσφαιρικής ομάδας. Στον πάγκο θα κάτσει φέτος ο Γερμανός Βόλφγκανγκ Βολφ που πάντως έχει ήδη αρχίσει να ακούει την καρέκλα του να... τρίζει, μετά τις απογοητευτικές εμφανίσεις στα φιλικά παιχνίδια.

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Μπροστά πάει καλά... Πίσω;;

Τα εσωτερικά προβλήματα και τις αποχωρήσεις των Λίνεν, Χούτου πλήρωσε πέρυσι ο Πανιώνιος, καθώς δεδομένα είχε ένα πολύ καλό ρόστερ που θα μπορούσε να "χτυπήσει" την έξοδο στην Ευρώπη, εντούτοις "πάλεψε" για την παραμονή. Πρώτη "μεταγραφή" ήταν ο Εμίλιο Φερέρα που πιστώθηκε την περσινή καλή σεζόν του Πανθρακικού και πήρε "προαγωγή" στους Πάνθηρες. Η παραμονή του Αλφάρο Ρεκόμπα και του Φαμπιάν Εστογιανόφ στο ρόστερ συνιστούν μεταγραφές, οι οποίες σε συνδυασμό με την απόκτηση των Μπάλαμπαν και Ριέρα δημιουργούν επίθεση-"φωτιά". Παρ' όλα αυτά, το πρόβλημα εντοπίζεται στα μετόπισθεν όπου δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη λύση που θα προσφέρει την απαραίτητη σιγουριά στην ομάδα.

ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ: Ποιον θα πουλήσουμε φέτος;

Με στόχο να μην κινδυνεύσει ουσιαστικά ξεκινάει ακόμη μια σεζόν ο Εργοτέλης με τον Νίκο Καραγεωργίου να βρίσκεται από το Φεβρουάριο του 2006 στο τιμόνι της ομάδας. Η πώληση του Κουτσιανικούλη στον ΠΑΟΚ έκανε μέχρι και τα... μουστάκια του προέδρου Απ. Παπουτσάκη να γελάνε, καθώς τον αντικατέστησε με τους Τσεσνάουσκις, Λεάλ, Κοιλιάρα και Βερπακόφσκις. Θετικός μπορεί να κριθεί ο μεταγραφικός απολογισμός, αλλά ζήτημα είναι όλοι αυτοί να αποδώσουν στον αγωνιστικό χώρο, με τον Εργοτέλη φέτος να είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Κρήτης στη Superleague.

ΗΡΑΚΛΗΣ: Πάει γι' άλλα...

Με σαφέστατα μεγαλύτερες προσδοκίες σε σχέση με τα τελευταία χρόνια ξεκινάει τη σεζόν ο Ηρακλής, όμως πολύ δύσκολα θα καταφέρει να ξεφύγει από την μετριότητα. Κινήθηκε με "γνώση" στις μεταγραφές, όμως η ρήξη χιαστών του Πιλότο τα "χάλασε" όλα με τον Πορτογάλο να μένει εκτός για σχεδόν μισή σεζόν. Απέκτησε παίκτες με βιογραφικά που ναι μεν είναι καλά από άποψη ομάδων, αλλά από την άλλη υπάρχει το... άγνωστο των ελάχιστων συμμετοχών για όλους τα τελευταία χρόνια. Μόνο ως ερωτηματικά μπορούν να χαρακτηριστούν οι Λέκι, Μιλάνο, Ντίκα, Ντάλα Μπόνα, Μπόσνιακ, πόσο μάλλον ο γνωστός από τη θητεία του στον Ολυμπιακό τεχνικός Όλεγκ Προτάσοφ.

ΠΑΝΘΡΑΚΙΚΟΣ: Άλλαξε την... "καραβιά"

Μπορεί ο Ιωνικός εδώ και μερικά χρόνια να μην ανήκει στη Superleague, όμως ο Πανθρακικός είναι εδώ για να τον αντικαταστήσει, καθώς απέκτησε ούτε λίγο ούτε πολύ περισσότερους από 16 παίκτες στην καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως μοιάζει ξανά με... νεοφώτιστος, ενώ ήδη ακούγονται μουρμούρες για τον προπονητή Ίλιε Ντουμιτρέσκου που καλείται να διαγράψει από τη μνήμη των Κομοτηναίων τον πετυχημένο Φερέρα που συνεχίζει στον Πανιώνιο. Μοναδική αξιοπρόσεκτη μεταγραφική κίνηση η απόκτηση του Φαγιάρδο από τη Γκιμαράες, ενώ αναζητείται ο αντικαταστάτης του Ριέρα.

ΑΣΤΕΡΑΣ ΤΡΙΠΟΛΗΣ: Όπου φτωχός και η μοίρα του

Τα τελευταία δύο χρόνια ξεκίνησε με στόχο την έξοδο στην Ευρώπη, όμως πέρυσι παραλίγο να βρεθεί ξανά στη Β' Εθνική, στρεφόμενος στη λύση του πατήρ Κωστένογλου που έσωσε την ομάδα. Φέτος ο τεχνικός είναι εκ νέου το "στοίχημα" με τον Μάριο Γκόμεζ να παίρνει το χρίσμα και από βοηθός του Έκτορ Κούπερ να αναλαμβάνει χρέη πρώτου προπονητή. Αποφασίστηκε "σφιχτή" οικονομική πολιτική και προτιμήθηκε να μην γίνουν μεταγραφές ανάλογες των περασμένων καλοκαιριών, κάτι που αναμένεται να έχει αντίκτυπο κι εντός του αγωνιστικού χώρου.

ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ: Θα μιλήσει ο Κομπότης;

Τραγική ήταν η πορεία του Λεβαδειακού στα φιλικά παιχνίδια της καλοκαιρινής προετοιμασίας, όπου δέχτηκε γκολ από όλους τους αντιπάλους, ενώ δεν κέρδισε καμία ομάδα της Superleague. "Στοίχημα" αποτελεί φυσικά η αντικατάσταση του Λεονάρντο, με το βάρος να πέφτει αναμφισβήτητα στον Πορτογάλο Πάουλο Κόστα που είχε "λάμψει" στο δεύτερο γύρο του προπέρσινου πρωταθλήματος με τη φανέλα του Άρη. Ξεκάθαρα διαθέτει ένα από τα χειρότερα ρόστερ μεταξύ των 16 "μονομάχων", όμως το ερώτημα που πλανάται είναι αν θα καταφέρει ξανά να... "μιλήσει" και να καθαρίσει την μπουγάδα ο πρόεδρος Γιάννης Κομπότης.

ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ: Σαν να λέμε Λάρισα

Την ευκαιρία να φτιάξει ξανά το όνομα του στην "πιάτσα" θα έχει ο Γιώργος Δώνης που πήρε το χρίσμα από τον μεγαλομέτοχο Γ. Σπανό και θα αναλάβει να καθοδηγήσει τον Ατρόμητο στην επανεμφάνιση του μετά από μια σεζόν στη Σούπερ Λίγκα. Ξεχώρισε η απόκτηση του στόπερ Μπλένχιο από την Τίγκρε, με τις υπόλοιπες μεταγραφές να χαρακτηρίζονται απλά... προσθήκες. Μπορεί να έχει αρκετά δύσκολο πρόγραμμα στο ξεκίνημα, όμως δύσκολα θα κινδυνέψει, καθώς... υπάρχουν και χειρότεροι.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ: Θα... "ματώσει" τα δίχτυα;

Πέρυσι είχε τη φήμη της ομάδας που σκοράρει κατά βούληση, όμως φέτος μάλλον θα πρέπει να το ξεχάσουμε, μετά τις πρώτες ενδείξεις από τα φιλικά παιχνίδια. Ο ΠΑΣ Γιάννινα έχει τη "σφραγίδα" του Γιώργου Παράσχου με μια αρκετά "σφιχτή" και δεμένη ομάδα, αλλά καλείται να βρει το αντίδοτο στο πρόβλημα που εμφανίζει στην επιθετική λειτουργία. Ζητούμενο είναι η πειθαρχία και ο περιορισμός των αντιδράσεων του Μπακαγιόκο, καθώς αν ο Ιβοριανός είναι καλά, τότε δύσκολα θα κινδυνέψουν οι Ηπειρώτες με υποβιβασμό.

ΚΑΒΑΛΑ: "Σφραγίδα" Big Mac

Άλλες ομάδες έχουν τη σφραγίδα των προπονητών τους, είτε των αστέρων τους, όμως η Καβάλα έχει τη σφραγίδα του προέδρου της που υποσκελίζει τα πάντα στους "Αργοναύτες". Το περσινό έμψυχο δυναμικό μοιάζει με μακρινή ανάμνηση, καθώς η ενδεκάδα θα αλλάξει τουλάχιστον κατά 8/11 σε σχέση με αυτήν που κέρδισε την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Υπήρξαν "μπαμ" με την απόκτηση των Ρινκόν, Ορούμα, Μεντί, Ντομπρασίνοβιτς, όμως η αλήθεια είναι πως το μπαλάκι πάει στον προπονητή Γιάννη Παπακώστα που καλείται να δημιουργήσει ένα νέο σύνολο που θα ανταποκριθεί στις απαιτήσεις. Χλωμό...





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλεις αναρτησεις